Speelgoed voor driejarige

3 september 2018 door speelgoedaanbiedingen met 0 reacties

Welk speelgoed voor driejarige?


Welk speelgoed voor een driejarige peuter is leuk om te geven? Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden dienen we te beginnen bij de basis. Door als ouder je kind goed te observeren kan je wellicht onderscheiden onder welk type kind jouw peuter valt. Er bestaan vier typen kinderen.( dit geldt overigens voor alle leeftijden). Je hebt de “ rouwers”, de “ douwers “, de “ schouwers “ en de “ bouwers“.

Schijf van vijf van speelgoed!

Echt waar! Er bestaat een schijf van vijf in speelgoedland. Dat zijn spelletjes die je kind genoeg afwisseling bieden

1. Creatief bezig zijn
Kleuren in een kleurboek met grote vlakken met waskrijtjes of korte
dikke kleurpotloden.
Kleien met speeldeeg, met of zonder glitter, met vormpjes.
Verven met de vingers met vingerverf of met een dikke kwast met
plakkaatverf op grote vellen papier.
Plakken met plak en een plakkwastje, vouwblaadjes.

2.Constructief speelgoed
Duplo blokken met daarna de uitbreiding Humbolino
Baufix
Houten blokken
Stecki original
Kid Knex
Smart Max

3.Cognitief speelgoed
Grote houten kralen in verschillende kleuren en vormen stimuleren het
kind te gaan tellen, sorteren en te rijgen. Een houten vormen doos die ze in hun eigen fantasie kunnen neerleggen. Deze bestaat overigens ook in een magnetische variant.
Een aankleedpop van hout in de vorm van een prinses of stoere politieman
Colorama van Ravensburger waarbij de peuter kleuren en vormen gaat
onderscheiden. Insteekbord met extra grote noppen Het doen van het als-of spel spelen peuters graag. Hierbij kan je denken aan een keukentje met namaak eten, spulletjes
verkopen en kopen in een eigen winkeltje of de luier verschonen van de
pop. Een Fisher-Price kassa Dokterskoffertje Rijgfiguren van Goula, door middel van een dik gekleurd koord rijgen door de gaatjes. Peuters doen alles graag na wat moeder doet. Denk hierbij aan een vegersetje, een schoonmaakkar van het merk Klein.

4.Sociaal doen.
Spelletjes voor driejarigen die niet te lang duren, meestal gebaseerd of kleuren en met een kleurendobbelsteen.

5.Bewegen.
Buiten spelen met andere kinderen, met een bal, in een speeltuin, rennen, fietsen, steppen,schommelen.

Wat opvalt is dat bijna alle onderdelen van de schijf van vijf in speelgoed zich overlappen.Veel speelgoed valt onder meerdere punten van de schijf van vijf.

Rauwers zijn doeners

Ze houden van actie, klimmen, bewegen, buiten spelen en zijn dol op knipperende lampjes en geluidseffecten. Speelgoed voor de driejarige rauwer is veel buitenspeelgoed zoals een bal, bellenblaas, een kegelspel, ringwerpspel, plastic kruiwagen, plastic schep, voertuigen voor in de zandbak, schommel, wigwam, traptractor, kleine skelter of loopfiets. Voor binnen auto’s met licht en geluid, interactief speelgoed,
muziekinstrumenten zoals een trommel, samba ballen, keyboard of tamboerijn.

Een houten trein van Brio die je enorm kan uitbreiden in de loop der jaren. Je start met een basis. Deze kan zeer eenvoudig zijn, een rondje rails met een treintje, een spoor met een tunnel en trein, of zoals hierboven een treinset met een trein, rails, een open brug, en een kraantje om boomstammen te vervoeren. Een houten trein is zeer goed voor de oog-handcoördinatie van een kind en daarnaast goed voor de fijne motoriek.
Door een aankoop van wat extra rails zal je kind de treinbaan steeds op een andere manier leggen en blijft het leuk om met de trein te spelen. Ook hier geldt de regel om je kind te blijven prikkelen, dus zodra je merkt dat hij of zij het niet meer leuk vindt om met de trein te spelen, koop een leuk item wat je tussen de rails kan zetten. Een tunnel met geluid, een veerpont, een spoorwegovergang, een draaibrug, een trein met geluid, politieauto met geluid of het laatst nieuwe item de light up gold wagon. Het assortiment van Brio is groots. En alle soorten houten rails sluiten op elkaar aan. Of het nu Brio , Sio Spielmaus, Thomas of Ikea

Een loopfiets is na de loopauto en de driewieler het derde item wat in veel gezinnen gekocht wordt voor de nu driejarige. Ze gaan nu al sneller en verder van je vandaan. Goed om de balans te leren zoeken, Je kan ook kiezen voor een kleine step met twee wieltjes achter. Kinderen die al vroeg voortbewegen op een stepje zullen eerder
zonder zijwielen fietsen als ze op een 16” inch fiets zitten. Een prima stepje is een Puky stepje. Ook is er van Puky een loopfiets in diverse kleuren met en zonder handrem.

Douwers zijn uitvinders

Ze willen weten hoe iets werkt en wat je er nog meer mee kunt. Deze kinderen willen graag iets in en uit elkaar halen. Geschikt speelgoed hiervoor is bijvoorbeeld plastic gereedschap wat realistisch nagemaakt wordt zoals de Bosch boormachine, Bosch zaagmachine, helm en veiligheidsbril of grote werkbank van het merk Klein. Een doos met houten latjes en gekleurde kunststof schroeven met daarbij een schroevendraaier om zelf wat in elkaar te knutselen en weer uit elkaar te halen is een goede optie. Baufix heeft daarvan een aardig assortiment. Wanneer je kind wat ouder wordt start deze vervolgens met Meccano. Ook dit is weer zeer goed voor de fijne motoriek.

Schouwers gebruiken al hun zintuigen en houden van speelgoed met bijzondere kleuren, glitters, toeters en bellen. Ook puzzelen ze graag. Een vloerpuzzel met grote stukken waarbij ze op hun buik op de grond liggen. Of aan tafel een puzzel van 12 stukjes of een doos met vier puzzels in een waarbij je een puzzel hebt van 9-12-16-24 stukjes. Het aantal puzzelstukjes wordt langzaam meer en de puzzelstukjes worden steeds wat kleiner. Opbouwend dus.

Daarnaast spelen deze kinderen ook graag alleen een spelletje. Electro Junior, waarbij je kind twee plaatjes bij elkaar moet zoeken, er met een pen op moet tikken en vervolgens brandt het lampje als het goed is, is al decennia een alom bekend spel. Bambino Loco, de uitgave van Loco, (nog een klassieker), voor de jongsten is ook zeer geschikt om mee te starten. Er zijn verschillende boekjes voor te koop.

Bouwers zijn vooral gericht op sociale contacten en spelen het liefst
samen. Samen met een bal, blokken of een spel. Voor de leeftijd van drie jaar is er al een ruime keuze aan spelletjes. Het kikker junior kwartet is erg leuk om te geven in combinatie met een houten gebogen kaartplank zodat je peuter de kaarten voor zich neer kan zetten. Een memory waarbij je met een minder aantal stuks kan starten en het zo langzaam kan uitbreiden.

Welk speelgoed voor driejarige is populair?

Een spellendoos voor driejarige met daarin zes verschillende spelletjes van Nijntje.
Lottino van Ravensburger waarin ieder een grote kaart krijgt en je om de beurt een klein kaartje van de stapel mag nemen. Doel is wie het eerste zijn grote kaart vol heeft.
Boomgaardje, een prachtig houten spel van Haba, waarbij je of allemaal wint of allemaal verliest en de raaf wint. Huisje, boompje, beestje van Goliath, een bordspel met een dobbelsteen waar een huisje, boompje of beestje op staat. Gooi met de dobbelsteen een huisje, en je mag je pion verplaatsen naar het volgende huisje, gooi met de dobbelsteen een beestje, verplaats je pion naar het volgende beestje op het bord. En zo speel je het bord rond en als doel wie het eerste al zijn pionnen binnen heeft. Daarnaast is het kort spelletje van hooguit een kwartier.

Op het gebied van bouwen kom ik uit bij de Duplo blokken in combinatie met een Duplo bouwplaat. Wanneer je kind oud genoeg is om met Lego te gaan spelen is het niet nodig om de Duplo bouwplaat aan de kant te schuiven. Bouw de Duplo bouwplaat vol met je Duplo blokken en warempel passen daar dan de gewone Lego steentjes op. Dus je hebt extra lang plezier van deze grondplaat.

En wanneer je voldoende blokken hebt zijn er hele mooie uitbreidingen te koop van het merk Humbolino. Deze knikkerbaanstukken passen perfect op de Duplo blokken. Zo bouwt je peuter zijn eigen knikkerbaan, telkens anders. Stecki orignal is ook een aardig kleurrijk bouwspel voor peuters. Met allemaal dezelfde vormen kan je kind snel bouwen door ze in elkaar te steken. Schaf wel een aardige hoeveelheid aan, want eenmaal de smaak te pakken, bouwen ze zo een heel eind weg. Nog een leuk bouwsysteem is Smart Max. Grote gekleurde staven met daarin een magneet koppelen zich met gemak aan grote ballen. In sommige staven zit zelfs licht. Ook hier geldt weer dat je kind enthousiast gaan bouwen en dus graag een aanzienlijke hoeveelheid hiervan verwacht.

 

Feiten

Kinderen van drie jaar oud kunnen zich vaak al een kwartier of langer concentreren op een bezigheid. Kleuren benoemen is nu niet meer zo interessant maar wel het werken met kleuren. Verven en vooral het mengen van de kleuren is leuk. Ze hebben nu begrip voor de meeste basisvormen en vinden het boeiend om puzzels met cirkels, vierkanten en ovalen te oefenen. Legpuzzels leggen is daar een onderdeel van.
Knutselen met allerlei materialen zoals zand, water, klei, speeldeeg is goed voor de ontwikkeling. Peuters spelen graag alles na, krijgen steeds meer fantasie. Koop een theeserviesje en ga gezellig een kopje thee drinken met je kind. Mama gaat koken, je kind ook, schortje voor, gekleurde pannen,wat lepels en namaak eten, en samen kokkerellen. Eet smakelijk!

 

SPEELGOED AANBIEDINGEN

U wilt natuurlijk niet te veel betalen voor uw favoriete speelgoed. Daarom hebben wij de beste speelgoed aanbiedingen voor u op een rijtje gezet.

Reageren op deze blog